Febril Konvulizyon

Febril konvülziyon, ateşli bir hastalık sırasında görülen  bir nöbet türüdür. Halk arasında ateşli nöbet olarak bilinmektedir. Epilepsi ve febril konvülziyon aynı şey değildir. Febril konvülziyonlar genellikle 6 aylıktan 6 yaşına kadar olan çocukları etkiler ve sıklıkla aileleri endişelendirir. Febril konvülziyonlar, ateşli enfeksiyon döneminde gözlenir.  Geçirilen ateşli hastalık döneminde en az 1 kez ateşin 38.3 derecenin üzerine çıkması febril enfeksiyon tanımını karşılar, bu enfeksiyon döneminde  gözlenen nöbetler ise febril konvulziyon olarak adlandırılır.  Ateşin ensık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır, bu olgularının menenjit ( beyin enfeksiyonu) gibi hayatı tehdit eden durumlardan ayırıcı tanısı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Febril Konvülziyon Türleri:

  • Basit Febril Konvülziyon: Bu tip febril konvülziyonlar en yaygın olanlardır. Genellikle kısa süreli, genellikle 2-5 dakika arasında süren nöbetlerdir. Çocuk nörolojisi uzmanları tarafından sık sık daha ciddi bir sağlık sorununa işaret etmezler.
  • Kompleks Febril Konvülziyon: Kompleks febril konvülziyonlar daha uzun sürer (15 dakikadan fazla) ve genellikle gün içinde tekrarlar. Bu nöbetler çocuğun yaşına ve durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir ve daha fazla tıbbi değerlendirme gerektirebilir.

Febril Konvülziyon Nedenleri:

Febril konvülziyonlar, vücut sıcaklığının hızla yükselmesinin bir yanıtı olarak ortaya çıkar. Ateş, genellikle viral enfeksiyonlar gibi nedenlerle meydana gelir. En yaygın olarak üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, ateşli havale sendromu (faydalı olmayan bir bağlantıdır) gibi hastalıklar febril konvülziyonlara yol açabilir.

Febril Konvülziyon Belirtileri:

  • Ani bilinç kaybı
  • Bedenin titremesi
  • Vücutta kasılmalar
  • Solunum problemleri
  • İdrar kaçırma
  • Derinin soluklaşması veya morarması
  • Hareketlerinin yavaşlması, boş tepkisiz bakma, dona kalma, vücutta güçsüzlük

Febril Konvülziyon Tedavisi:

Epilepsi ve febril konvülziyon aynı hastalıklar değildir. Febril konvülziyonlar genellikle  kendiliğinden geçer ve tekrarlama riski yaratmazlar. Ancak yaklaşık olarak 1/3 olguda nöbet tekrarı gözlenir. Ancak nöbet sırasında çocuğun başını korumak, sol yan istirahat poziyonuna almak, etrafındaki tehlikeli cisimleri uzaklaştırmak,  yardım çağırmak ( 112 ve sağlık personeli) ve onu rahatlatmak önemlidir.  Ayrıca, nöbeti gözlemlemek ve nöbetin süresini kaydetmek doktora daha fazla bilgi sağlayabilir. 

Febril konvülziyon,  uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. Aynı zamanda, altta yatan neden olan ateşli hastalığı tedavi etmek de önemlidir. Tedavi, çocuk doktorunun ya da çocuk nörolojisi uzmanının tavsiyelerine ve değerlendirmesine dayanmalıdır.

Febril konvülziyonlar, çoğu durumda endişe verici olabilir, ancak genellikle zararsızdır.  Aileler, çocuklarının sağlığına dikkat etmelidir ve ateş yükseldiğinde  altta yatan nedene uygun tedaviyi almalıdırlar. 

 Hastalar taburcu edilirken, nöbet tekrarı durumunda aillere nöbet anında yapılacak ilk yardım mudahalesi öğretilir, gerekli olgularda ilaç tedavileri hastanın nöbet şekline, süresine, ailenin sağlık kurumuna ulaşımı gibi faktörlerede dikkat edilerek uzman hekim tarafından düzenlenir.

Detaylı bilgi için video linkini tıklaynız:  https://youtu.be/RCfSNADV9Js

BİR SORUNUZ VAR MI?
Nöroloji alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !
+90 (551) 828 38 79
Instagram icon
Telefon +90 (551) 828 38 79
Email
Adres